Staatsleningen kopen

Een lening uitgegeven door de Nederlandse Staat is een veilige belegging met een risicoarm profiel. Als u geïnteresseerd bent in de aanschaf van een staatsobligatie, vindt u hieronder informatie die voor u van belang kan zijn.

Schaatsen
Beeld: DSTA
Schaatsen

Waar kan ik als particulier een staatsobligatie kopen?

Particulieren en beleggers kunnen staatsleningen aankopen op de effectenbeurs, via een Primary Dealer of via de eigen huisbank. Alleen de Primary Dealers van het Agentschap kunnen staatsobligaties - Dutch State Loans (DSL's) - rechtstreeks van de Staat afnemen. Via de Primary Dealers worden de staatsobligaties vervolgens beschikbaar voor alle beleggers.

Staatsobligaties kunnen ook onderdeel uitmaken van een beleggingsfonds. Door aankoop van participaties in een beleggingsfonds kan indirect in Nederlands overheidspapier worden belegd. De lijst van onze Primary Dealers vindt u onder het onderwerp Primary Dealers.

Wat kost een staatsobligatie en wat levert het op?

Bij de aankoop van een staatsobligatie betaalt u de beurskoers, oftewel de actuele prijs van de staatslening op dat moment. Deze prijs fluctueert in de tijd door vraag en aanbod. Fluctuaties in vraag en aanbod worden veroorzaakt door tal van factoren, zoals de economische vooruitzichten, de begrotingsontwikkelingen, ontwikkelingen op financiële markten en rentebewegingen. Omdat koersen continu bewegen kunt u tussen aan- en verkoopmoment van een staatslening een koerswinst of -verlies realiseren. In principe geeft de koersverandering het verschil tussen de actuele rente en de couponrente weer. Als de actuele rente lager is dan de couponrente, zal de koers van de betreffende staatslening meer dan 100% bedragen.

Een houder van een staatsobligatie ontvangt jaarlijks – afhankelijk van de einddatum – in januari, april of juli de couponrente over het volledige voorafgaande jaar. Dit is de vergoeding die de Staat aan beleggers betaalt. Wanneer u een Nederlandse staatslening koopt, betaalt u tevens de opgelopen couponrente. Dit komt erop neer dat u de beurskoers plus de opgelopen couponrente vanaf de laatste couponuitkering betaalt. Als u een staatslening verkoopt, ontvangt u de beurskoers plus de opgelopen couponrente. Op de afloopdatum van de staatsobligatie wordt naast de laatste couponrente ook de hoofdsom terugbetaald.

Schatkistpapier (DTC's)

Naast staatsleningen met een lange looptijd, geeft het Agentschap ook schatkistpapier - Dutch Treasury Certificates (DTC's) – uit. Deze DTC’s hebben een looptijd van maximaal 1 jaar. Schatkistpapier is discontopapier, dat wil zeggen dat aan het einde van de looptijd één bedrag wordt terugbetaald (altijd 100% van de nominale waarde). De aankoopprijs is de nominale waarde verrekend met de te vergoeden (disconto)rente. Tussentijds worden geen couponbetalingen gedaan.

DTC’s kunt u op dezelfde manier verkrijgen als staatsobligaties. Bovendien kunt de DTC’s ook verkrijgen via onze Single Market Specialists. Meer informatie hierover vindt u bij het onderwerp Primary Dealers.

Waar vind ik actuele prijsinformatie?

Een Nederlandse staatsobligatie wordt als volgt genoteerd: “NETHER coupon einddatum”. Neem bijvoorbeeld de volgende staatslening “NETHER 0.5% 15/07/26”. “NETHER” duidt erop dat het hier om een Nederlandse staatslening op de kapitaalmarkt gaat; een staatslening met een looptijd langer dan een jaar. Het onderdeel “0.5%” duidt op de rente van de staatslening; in dit geval bedraagt deze 0,5%. “15/07/26” geeft de einddatum van de staatslening aan: deze staatslening loopt dus af op 15 juli 2026.

U kunt in principe een staatslening kopen voor ieder gewenst euro bedrag. Als u bijvoorbeeld voor € 1000 nominale waarde een staatslening wilt kopen, betaalt u 1000 keer de koers van de lening. Actuele prijzen van staatsleningen kunt u met ongeveer een kwartier vertraging op de website van de effectenbeurs Euronext vinden. Daarnaast kunt u de prijzen, meestal met een kleine vertraging, vinden op de websites van de handelsplatformen waarop de staatsleningen verhandeld worden. Meer informatie over deze handelsplatformen vindt u bij het onderwerp Multiplatform. U kunt ook een prijs opvragen bij uw huisbank. Uw bank kan al uw vragen over het aankopen van een staatslening beantwoorden.

Leningvoorwaarden

De leningvoorwaarden vindt u via Actueel onder Leningvoorwaarden. Per staatslening en per schatkistpapier zijn de voorwaarden beschikbaar.