eHerkenning
Beeld: © eHerkenning
eHerkenning is een initiatief van de Rijksoverheid en is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Hiermee kunt u veilig inloggen om online uw zaken met de overheid te regelen. Deze inlogmethode is vergelijkbaar met DigiD. U kunt met één persoonlijke inlogsleutel inloggen bij een groot aantal organisaties in de (semi-) publieke sector. eHerkenning controleert de digitale bevoegdheid van degene die online een dienst afneemt en regelt tevens de digitale herkenning. Daarnaast heeft u de zekerheid dat de site waar u inlogt betrouwbaar en veilig is. eHerkenning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan, of te delen met anderen.
Alleen erkende leveranciers mogen eHerkenning leveren waarbij ze aan alle strenge eisen en afspraken die eHerkenning stelt, moeten voldoen op het gebied van online inloggen. Onder toezicht van de Rijksoverheid wordt de beveiliging en functionele kwaliteit daarmee gegarandeerd. Dit betekent ook dat de leveranciers primair verantwoordelijk zijn voor beheer, levering en doorontwikkeling van eHerkenning. Maar ook voor het oplossen van storingen, communicatie of het afhandelen van klachten en problemen die hun klanten hebben.
In veel organisaties wordt eHerkenning al gebruikt om in te loggen bij de Belastingdienst of het UWV. Informeer daarom eerst binnen uw organisatie of er gebruik gemaakt wordt van eHerkenning.
Wordt binnen uw organisatie nog geen eHerkenning gebruikt? Het aanvragen van eHerkenning regelt de tekenbevoegde (conform KvK) of de machtigingenbeheerder van uw organisatie bij één van de erkende eHerkenning leveranciers (LINK). De aanvraagprocedure start met het selecteren van een leverancier en vervolgens doorloopt u het verdere proces bij de geselecteerde leverancier.
Op de officiële website van eHerkenning vindt u een overzicht van de diensten die per aanbieder worden aangeboden en kunt u zien welke partij in uw situatie het meest relevant is.
De doorlooptijd varieert van enkele dagen tot enkele weken. Voor het aanvragen van eHerkenning moet u enkele belangrijke stappen doorlopen. De verwerkingstijd van uw aanvraag is afhankelijk van hetgeen in het Handelsregister is opgenomen over uw organisatie.
Bent u de bestuurder of natuurlijk rechtspersoon van de aanvragende organisatie en volledig bevoegd om namens de organisatie te handelen? Dan is de levertijd voor het aanvragen van een eHerkenningsmiddel 0 tot enkele dagen.
Heeft uw organisatie een complexe bestuurdersstructuur (met veel en/of gezamenlijk bevoegde bestuurders), of betreft het meerdere KvK’s waarvoor eHerkenning aangevraagd dient te worden, zorg dan voor alle benodigde informatie voor uw aanvraag en houdt ook dan rekening met de levertijden.
Een aanvraag moet juist en volledig zijn en voorzien van de juiste documenten en handtekeningen. Zo moet uw organisatie bijvoorbeeld ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel om eHerkenning aan te kunnen schaffen. Bij het verwerken van aanvragen EH3 moeten de leveranciers van eHerkenning verplicht allerlei controles doen op deze gegevens, zoals fysieke of elektronische identificatie en het vaststellen van de bevoegdheid.
Kortom, verdiep u op tijd in eHerkenning en vraag uw persoonsgebonden eHerkenning tijdig aan. Kijk goed naar het stappenplan met de benodigde verplichte gegevens voor uw aanvraag en neem in het geval van complexe bestuursstructuren en bij ketenmachtigingen contact op met de leverancier.
eHerkenning kent verschillende betrouwbaarheidsniveaus (LINK) omdat u bij de overheid terecht kunt voor verschillende verzoeken. Daarbij vereist het ene verzoek een hoger betrouwbaarheidsniveau dan het andere. De betrouwbaarheidsniveaus van eHerkenning lopen van EH1 tot en met EH4. Hoe hoger het niveau, hoe strenger uw identiteit wordt gecontroleerd.
Om in te kunnen loggen op de nieuwe digitale omgeving van Schatkistbankieren heeft u een eHerkenningsmiddel van niveau 3 (EH3) nodig. Dat betekent dat u inlogt met een wachtwoord en een code die naar uw telefoon wordt verzonden. Hiermee is de beveiliging van de nieuwe digitale omgeving op het vereiste niveau. Zo heeft u een veilige en betrouwbare online toegang tot onze diensten. U kunt met dit betrouwbaarheidsniveau ook inloggen bij instanties waar een lager betrouwbaarheidsniveau vereist is.
Elk betrouwbaar systeem om veilig in te loggen op online overheidsdiensten brengt kosten voor ontwikkeling, beheer, en uitgifte met zich mee. Daarom zijn er kosten verbonden aan de aanschaf én het gebruik van het eHerkenningsmiddel. De overheid heeft bepaald dat de erkende leveranciers en de gebruikers van het systeem de kosten betalen. De prijs is afhankelijk van de leverancier en de dienst die u wilt afnemen. Vergelijk de leveranciers met elkaar door het leveranciersoverzicht (LINK) te bekijken.
Een eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan andere personen. Alle medewerkers die willen inloggen op de nieuwe digitale omgeving van Schatkistbankieren hebben eHerkenning nodig. Op deze manier wordt de kans op fraude kleiner en heeft u zekerheid dat alleen de juiste medewerker inlogt om namens uw organisatie zaken te doen. Wanneer u eHerkenning en de bijbehorende machtigingen (LINK) aanvraagt, is het belangrijk om te weten dat dit altijd per persoon moet worden aangevraagd.
Met een ketenmachtiging (LINK) kunt u een andere partij machtigen om namens u zaken te regelen op de nieuwe digitale omgeving. U hoeft hiervoor niet zelf eHerkenning aan te vragen maar de partij die u wilt machtigen moet wel over eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 beschikken. U moet tevens de tussenpartij toestemming geven voor deze ketenmachtiging. De tussenpartij kan vervolgens een machtiging op naam van één (of meerdere) medewerker(s) laten registeren. Zo is die medewerker van de tussenpartij bevoegd om namens uw organisatie te handelen via eHerkenning. Het regelen van een ketenmachtiging(en) verschilt per eHerkenning leverancier. Wij adviseren u de website van uw leverancier te raadplegen hoe u een ketenmachtiging kunt aanvragen. Of neem telefonisch contact op met betreffende leverancier.
Ja, een ketenmachtiging brengt additionele kosten met zich mee. De kosten verschillen per eHerkenning leverancier. Kijk op de website van uw leverancier voor de exacte kosten.
Wanneer u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH3 of EH4 beschikt, dan heeft u nog machtigingen nodig voor de diensten binnen de nieuwe digitale omgeving van Schatkistbankieren. Deze machtigingen vraagt u aan via uw leverancier. Wanneer u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH2 of EH2+ heeft, kunt u via uw machtigingenbeheerder uw inlogmiddel upgraden naar niveau EH3.
eHerkenning is veilig voor gebruikers. Het is persoonsgebonden en voldoet aan de modernste veiligheidseisen.
U kunt bij uw leverancier terecht voor vragen over uw aanvraag van eHerkenning.
De leveranciers hebben dit verschillend ingericht. Als u een eHerkenningsmiddel aanvraagt bij een leverancier krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord/pincode of een activatiemail waarmee u een gebruikersaccount aanmaakt.
Uw gebruikersaccount kunt u bekijken via het beheerportaal van uw eHerkenning leverancier. Dit kan per leverancier verschillen.
Voor het nieuwe platform is het noodzakelijk dat u eHerkenning (EH3) aanvraagt. Als vervolgstap stelt u machtigingen voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' in. Met een machtiging legt u vast bij welke dienst(en) een persoon namens uw bedrijf of organisatie mag inloggen. Zo heeft u zekerheid dat alleen bevoegde personen bepaalde zaken online kunnen regelen namens uw organisatie. U bepaalt zelf wie binnen uw instelling op Mijn Schatkist moet kunnen inloggen en waarvoor dan ook een machtiging 'schatkistbankieren' moet worden aangevraagd (via een tekenbevoegd persoon of een machtigingenbeheerder). De gebruikersbeheerder wijst rollen toe binnen Mijn Schatkist. Voor die gebruikersbeheerder vraagt u de machtiging 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' aan. Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen. Op het moment van schrijven (december 2022) zijn machtigingen reeds in te stellen. Rollen daarentegen zullen enige weken voor livegang van het nieuwe situatie kunnen worden ingesteld. Zie voor meer informatie ook ons stappenplan eHerkenning.
Het gebruik van eHerkenning is nodig om te voldoen aan de komst van de Wet Digitale Overheid (WDO) die naar verwachting medio 2022 van kracht wordt. De WDO heeft als doel het regelen van het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-) overheid. Hiermee implementeert Nederland ook de EU-richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites en apps. Daarom ook voor Mijn Schatkist de stap naar eHerkenning.
Jazeker, u kunt meerdere gebruikers machtigen om in te kunnen loggen op het nieuwe platform Mijn Schatkist. De machtigingen voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' zijn reeds aan te vragen via de dienstencatalogus van uw eHerkenning leverancier.
U stelt zelf vast wie binnen uw instelling gebruikersbeheerder wordt. Voor die gebruikersbeheerder(s) vraagt u een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' aan. Deze machtiging moet worden aangevraagd via een tekenbevoegd persoon of een zgn. machtigingenbeheerder (eHerkenning). Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen. eHerkenning en de machtiging tot Mijn Schatkist kunt u nu al aanvragen via uw leverancier. Wij adviseren u uiterlijk 1 april 2023 eHerkenning (zekerheidsniveau 3) ingesteld te hebben. Zie voor meer informatie ook ons 'stappenplan eHerkenning'. (LINK)
eHerkenning en de machtiging tot Mijn Schatkist kunt u nu al aanvragen via uw leverancier. Wij adviseren u uiterlijk 1 april 2023 eHerkenning (zekerheidsniveau 3) ingesteld te hebben. Zie voor meer informatie ook ons 'stappenplan eHerkenning'.
De machtiging voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' vraagt u aan via de dienstencatalogus van uw leverancier van eHerkenning en verlopen via een tekenbevoegd persoon of een zgn. machtigingenbeheerder (eHerkenning). Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen. Op het moment van schrijven (december 2022) zijn machtigingen reeds in te stellen. Zie voor meer informatie ook ons 'stappenplan eHerkenning' en machtigen.
In de dienstencatalogus van uw eHerkenning leverancier kunt u de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' vinden. Als dit niet zichtbaar is, verzoeken wij u contact op te nemen met uw eHerkenning leverancier.
Wij adviseren u na te gaan of onder ‘alle diensten’ de dienst 'schatkistbankieren' vermeld staat. Is dat niet het geval, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw eHerkenning leverancier
De huidige inlogmethode op de internetfaciliteit 'Webfront' vervalt. Inloggen op het nieuwe platform Mijn Schatkist gaat via eHerkenning (niveau 3). Met een machtiging legt u vast bij welke dienst(en) een persoon namens uw bedrijf of organisatie mag inloggen. Zo heeft u zekerheid dat alleen bevoegde personen bepaalde zaken online kunnen regelen namens uw bedrijf of organisatie. Het aanvragen van de machtigingen kan vanuit de 'dienstencatalogus' van uw leverancier eHerkenning en verloopt via een tekenbevoegd persoon of een zgn. machtigingenbeheerder (eHerkenning) Zie ook: Machtigen
De machtiging voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' vraagt u aan via de dienstencatalogus van uw leverancier eHerkenning. Dit kan worden verricht door de machtigingenbeheerder eHerkenning binnen uw organisatie.
Heeft u het antwoord op uw vraag hier niet terug kunnen vinden? Dan verwijzen wij u graag naar de website www.eHerkenning.nl of uw leverancier eHerkenning.
Rollen
In het overzicht 'gebruikersbeheer' kunnen per gebruiker de rollen worden toegewezen, gewijzigd en/of verwijderd. Dit kan enkel worden verricht door de gebruikersbeheerder binnen uw organisatie, die een machtiging voor de 'dienst schatkistbankieren gebruikersbeheer' heeft verkregen. Voorbeelden van rollen zijn 'RC zelfstandig' en 'Deposito verificatie'. Een rol moet op productnvieau worden toegekend. Indien een rol de term 'verificatie' bevat, is voor de uitgevoerde actie de goedkeuring van een collega nodig. Bevat een rol de term 'zelfstandig' dan kan deze actie door 1 gebruiker uitgevoerd worden. Het is ook mogelijk een gebruiker alleen leesrechten toe te kennen. Rollen zullen enige weken voor livegang van Mijn Schatkist kunnen worden ingesteld.
Nee, de autorisaties op de handtekeningenkaart en voor de internetfaciliteit worden niet omgezet. De rollen voor Mijn Schatkist dient de gebruikersbeheerder van uw organisatie per gebruiker op te voeren. Op het moment van schrijven (dec. 2022) kunt u dit nog niet inrichten. U ontvangt van ons bericht wanneer de gebruikersbeheerder rollen kan gaan toewijzen aan de gebruikers. Tot aan de livegang van Mijn Schatkist zullen wij werken aan de hand van de bestaande handtekeningkaart. Tot die tijd is het dan ook verstandig uw autorisaties bij te houden, om incidenten rondom bijvoorbeeld het (ad hoc) wijzigen van de intradaglimiet te voorkomen.
Naast het inloggen via eHerkenning dient u straks zelf de rollen in Mijn Schatkist toe te kennen. Dit verloopt via de zgn. gebruikersbeheerder. Het is mogelijk om aan een gebruiker alleen 'leesrechten' toe te kennen. Voor het wijzigen van bijvoorbeeld een intradaglimiet is het noodzakelijk de rol 'rekening-courant' te hebben. U ontvangt in een later stadium bericht vanaf wanneer het inrichten van rollen (op gebruikersniveau) mogelijk is.
Neen, voor een aanvraag/wijziging zijn niet altijd twee behandelaars nodig; de rol 'zelfstandig' blijft bestaan. De gebruikersbeheerder geeft op productniveau aan of een gebruiker bevoegd is aanvragen ten aanzien van een specifiek product te doen (wijst iemand een specifieke rol toe). Tevens geeft de gebruikersbeheerder aan of één of twee paar ogen is vereist (zelfstandige bevoegdheid versus verificatie).
Uw organisatie bepaalt, maar in de praktijk kan een gebruikersbeheerder ook aanvragen/wijzigingen in Mijn Schatkist verrichten. Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder (naast de machtiging 'schatkistbankieren gebruikersbeheer') ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen. Een gebruiker kan dus beide machtigingen toegekend krijgen.
Nee. Elke gebruiker krijgt op productniveau een bevoegdheid 'zelfstandig' dan wel 'verificatie' toegekend. Indien de aanvrager de bevoegdheid 'verificatie' heeft, zal de aanvraag door een andere gebruiker met bevoegdheid 'verificatie' (dan wel 'zelfstandig') moeten worden beoordeeld. Indien hij/zij goedkeurt, is de aanvraag voltooid. Mocht de beoordelende gebruiker met de bevoegdheid 'verificatie' een wijziging in de aanvraag aanbrengen, dan zal de aanvraag nogmaals worden aangeboden bij een andere gebruiker ter beoordeling.
Het is niet mogelijk een (goedkeurings)opdracht (4-ogen) aan een specifieke gebruiker toe te wijzen. Elke gebruiker die de juiste rol toegekend heeft gekregen kan de aanvraag goedkeuren, afkeuren of wijzigen.
Ter indicatie is hieronder een schermprint opgenomen van de inrichting van onze testomgeving. De inrichting van het finale systeem zal er grotendeels vergelijkbaar uitzien:
Rekening-courant
Ja, al uw gekoppelde bankrekeningen worden automatisch omgezet naar het nieuwe portaal.
Ja, het portaal voorziet in de mogelijkheid opdracht te geven tot het opheffen van een rekening courant. Wel zijn er een aantal aandachtspunten; een accountmanager zal uw verzoek tot opheffing beoordelen en indien nodig contact opnemen.
Ja, de huidige werkwijze blijft bestaan. Met de komst van Mijn Schatkist wijzigen vnl. de processen rondom de producten; er wordt dan niet langer met formulieren gewerkt omdat de verwerkingsprocessen grotendeels gedigitaliseerd zijn. Er zijn over het algemeen geen inhoudelijke wijzigingen op de werking van de producten binnen schatkistbankieren. Mocht dat wel het geval zijn, dan zullen wij u daar tijdig over informeren.
Deposito's
In het nieuwe portaal zullen in het menu ‘Rapporten’ indicatieve depositorentes worden getoond. Op dit moment zijn de rentes daarnaast terug te vinden op onze website www.dsta.nl/schatkistbankieren.
In het nieuwe portaal zullen in het menu ‘Rapporten’ indicatieve depositorentes worden getoond. U zult bij het plaatsen van een deposito niet direct een rentepercentage zien, maar u kunt aan de hand van de indicatieve rentes wel een reële inschatting maken van het tarief dat gehanteerd zal worden. Dit heeft er o.a. mee te maken dat de looptijd van een deposito niet altijd exact gelijk hoeft te zijn aan de reguliere looptijden van “1 week, 1 maand, 6 maanden” etc. Er wordt bij de plaatsing van het deposito dan geïnterpoleerd tussen twee looptijden. Ook worden deposito’s met enige regelmaat met een toekomstige ingangsdatum geplaatst, waarbij de rente op het moment van plaatsen uiteraard nog niet bekend is. Ten slotte moeten wij op dagbasis de rente bepalen; afhankelijk van het moment van plaatsen van het deposito, kan het zijn dat de rente nog niet is vastgesteld/in het systeem opgenomen.
In principe de gehele dag tot 24:00 uur. De aanvraag wordt op T+1 verwerkt.
Lening
Het is afhankelijk van het type deelnemer welke voorwaarden van toepassing zijn. Via onze website kunt u hierover meer informatie verkrijgen.
Rekening-informatie
Ja, via het CSV formaat kunt u rekeninginformatie inlezen in Excel.
Nee, de rekeninginformatie wordt opgeleverd in CSV en PDF formaat. Een automatische koppeling vanuit het portaal is op dit moment niet voorzien. Na livegang zullen opvolgende releases worden benut om aanvullende wensen te implementeren. Daar een dergelijke koppeling een vrij omvangrijke feature betreft, kunnen wij op dit moment geen uitspraak doen of dit in de toekomst alsnog wordt verwezenlijkt.
Nee, in kader van veiligheid is het niet mogelijk geautomatiseerd rekeninginformatie naar een e-mail adres te laten versturen. In het portaal zijn er meerdere mogelijkheden tot downloaden in CSV en PDF.
De rekeninginformatie wordt opgeleverd in CSV en PDF formaat.
Nee, dat is niet mogelijk. Dagafschriften zijn te downloaden in CSV en PDF formaat.
Rapporten
Jazeker, deze kunt u zelf raadplegen en downloaden via het portaal. Er staan daarnaast in het nieuwe systeem meerdere soorten Rapporten tot uw beschikking.
Jazeker, deze kunt u zelf raadplegen en downloaden via het portaal. Er staan daarnaast in het nieuwe systeem meerdere soorten Rapporten tot uw beschikking.
Ja, het zgn. saldorapport toont getotaliseerde gegevens over uw leningen en deposito's per datum x en ten opzichte van de stand van het begin van het jaar. Bij het downloaden van dit rapport wordt ook de gedetailleerde informatie weergegeven.
Overig
Het nieuwe portaal voor schatkistbankieren, Mijn Schatkist, zal naar verwachting in het tweede kwartaal 2023 live gaan. Wij informeren u via onze nieuwsberichten tijdig over de precieze datum.
Ja, deze mogelijkheid komt beschikbaar; enige tijd vóór livegang zullen wij dit voor u openstellen.
Het deelnemersportaal kent geen testomgeving voor gebruikers. Wij zullen u via diverse wegen zo volledig mogelijk informeren over het (aanstaande) gebruik van het systeem. Het zogenaamde 'deelnemersberaad' denkt daarnaast als gebruiker mee in het ontwerp van het portaal.
Deelnemers zijn geïnformeerd via nieuwsberichten, welke terug te lezen zijn op onze website www.dsta.nl.
Het deelnemersportaal Mijn Schatkist is een webapplicatie. U hoeft daar geen software voor te installeren. Wel is het noodzakelijk dat u over eHerkenning en de juiste machtiging(en) beschikt, alsmede dat de gebruikersbeheer rollen heeft toegekend aan de gebruikers.
In de praktijk zullen wij de gehele dag ons (medewerkers)portaal monitoren en acties vanuit deelnemers dus spoedig kunnen oppakken. Het is zeer afhankelijk van de aanvraag van welk vervolgproces (doorlooptijd) er vervolgens sprake is. In enkele gevallen is er ook een afhankelijkheid van anderen, zoals een vakdepartement of de commerciële banken. Een gericht antwoord op uw vraag is dan ook niet te geven. Wij proberen binnen het portaal en/of onze website een indicatie te geven v.w.b. doorlooptijden.
Mocht het antwoord op uw vraag niet tussen deze Q&A staan, dan verwijzen wij u:
- voor vragen over eHerkenning naar www.eHerkenning.nl of uw leverancier eHerkenning;
- voor vragen over Mijn Schatkist, in aanloop naar livegang via digitaliserenschatkistbankieren@minfin.nl
- voor vragen over schatkistbankieren/Mijn Schatkist, ná livegang via nader te berichten contactgegevens.
Zodra het nieuwe platform in gebruik genomen wordt, is de huidige internetfaciliteit Webfront niet meer bereikbaar. Uiteraard zullen al de (oude) gegevens van uw organisatie ook in het nieuwe portaal op te vragen zijn.
Met de ingebruikname van het nieuwe portaal zijn geen inhoudelijke wijzigingen op de wet- en regelgeving en de werking van de producten/diensten binnen schatkistbankieren. Bij de beeindiging van deelname is er tevens een afhankelijkheid van andere partijen, zoals de commerciële banken. Dit maakt dat de doorlooptijd voor het beeindigen van deelname nog altijd max. 6 maanden zal zijn.
De huidige handtekeningkaart blijft voor bepaalde processen tot nader order van kracht. Voorbeelden van documenten die ondertekend zullen worden aan de hand van de procuraties op de handtekening kaart zijn: machtiging schatkistbankieren en de leenovereenkomst.