Een agentschap heeft een rekening-courant, een depositorekening en tenminste één reguliere bankrekening.
Nee, het betalingsverkeer is Europees aanbesteed door het ministerie van Financiën, voor de hele Rijksoverheid. Door deze aanbesteding is op dit moment ING huisbankier voor de agentschappen.
De door een agentschap bij het ministerie van Financiën en bij de huisbank aangemelde tekenbevoegden mogen de rekeningen gebruiken.
Het gebruik van bankrekeningen is te beperken door het instellen van een debetlimiet. Een agenschap bepaalt zelf de hoogte van de debetlimiet. Geadviseerd wordt om de debetlimiet zo vast te stellen dat het normale betalingsverkeer doorgang kan vinden.
De apparaatsuitgaven en -ontvangsten worden afgewikkeld via de bankrekening(en) die in beheer is bij een agentschap zelf. Voor eventuele programma-uitgaven en -ontvangsten treedt een agentschap op als extern kasbeheerder voor het ministerie. De hiervoor in gebruik zijnde bankrekening(en) zijn gekoppeld aan de rekening-courant van het ministerie. Een agentschap is gemachtigd om ten laste van deze rekeningen betalingen te verrichten. In een beperkt aantal gevallen is het mogelijk om geen gebruik van de bankrekening(en) te maken, maar direct via een Rijksbetaalstuk de rekening-courant te belasten. Zie hiervoor Art. 12 Regeling Financieel Beheer van het Rijk.
De rekening-courant is een rentedragende rekening die een agentschap aanhoudt bij het ministerie van Financiën. Deze rekening geeft de onderlinge financiële verhouding weer tussen een agentschap en het ministerie van Financiën. Op deze rekening worden o.a. de mutaties van de bankrekening(en) verwerkt. Dit is de enige rekening die, na saldoregulatie van de bankrekening(en), een saldo heeft.
Gedurende het lopende boekjaar is het mogelijk om onbeperkt roodstand op de rekening-courant te hebben. Het maximum bedrag voor roodstand aan het eind van het jaar is 0,5 miljoen euro.
Saldoregulatie is het saldo van de bankrekening op nul stellen door afroming of aanvulling. Het saldo van de bankrekening gaat, al dan niet via een draairekening, over naar de concernrekening van het Rijk.
Een draairekening (ook hoofdrekening genoemd) is een administratieve rekening waarop de saldoregulatie van de verschillende onderliggende bankrekeningen plaatsvindt. Het saldo van de draairekening wordt gereguleerd naar de concernrekening van het Rijk.
Een concernrekening, ook wel paraplurekening genoemd, is een rekening van het Rijk. Het is een administratieve rekening waarop de regulatie van de onderliggende (draai)rekeningen plaatsvindt. Het saldo van de concernrekening wordt gereguleerd naar de schatkistrekening bij De Nederlandse Bank.
De eigen bankrekening(en) van een agentschap vormt een blok met een eigen draairekening of de bankrekening(en) is gekoppeld aan de draairekening van het Rijk. De bankrekening(en), die een agentschap gebruikt ten behoeve van een vakministerie, valt onder het concernblok van betreffend ministerie.
De structuur is dat gebruik wordt gemaakt van één rekening-courant, één depositorekening en één leenrekening in combinatie met één of meerdere bankrekeningen.