Op deze pagina kunt u antwoorden inzien op veel gestelde vragen over Mijn Schatkist. U kunt de inhoudslijst hieronder gebruiken om direct bij een onderwerp te komen. Heeft u nog geen beschikking over eHerkenning niveau 3 én een machtiging tot de juiste dienst (schatkistbankieren)? Volg dan het eHerkenning stappenplan.
Ook kunt u navigeren naar veelgestelde vragen voor Agentschappen, Decentrale overheden, Ministeries, Onderwijsinstellingen, en RWT's en RPT's.
eHerkenning
Beeld: © eHerkenning
eHerkenning is een initiatief van de Rijksoverheid en is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Hiermee kunt u veilig inloggen om online uw zaken met de overheid te regelen. Deze inlogmethode is vergelijkbaar met DigiD. U kunt met één persoonlijke inlogsleutel inloggen bij een groot aantal organisaties in de (semi-) publieke sector. eHerkenning controleert de digitale bevoegdheid van degene die online een dienst afneemt en regelt tevens de digitale herkenning. Daarnaast heeft u de zekerheid dat de site waar u inlogt betrouwbaar en veilig is. eHerkenning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan, of te delen met anderen.
Alleen erkende leveranciers mogen eHerkenning leveren waarbij ze aan alle strenge eisen en afspraken die eHerkenning stelt, moeten voldoen op het gebied van online inloggen. Onder toezicht van de Rijksoverheid wordt de beveiliging en functionele kwaliteit daarmee gegarandeerd. Dit betekent ook dat de leveranciers primair verantwoordelijk zijn voor beheer, levering en doorontwikkeling van eHerkenning. Maar ook voor het oplossen van storingen, communicatie of het afhandelen van klachten en problemen die hun klanten hebben.
In veel organisaties wordt eHerkenning al gebruikt om in te loggen bij de Belastingdienst of het UWV. Informeer daarom eerst binnen uw organisatie of er gebruik gemaakt wordt van eHerkenning.
Wordt binnen uw organisatie nog geen eHerkenning gebruikt? Het aanvragen van eHerkenning regelt de tekenbevoegde (conform KvK) of de machtigingenbeheerder van uw organisatie bij één van de erkende eHerkenning leveranciers. De aanvraagprocedure start met het selecteren van een leverancier en vervolgens doorloopt u het verdere proces bij de geselecteerde leverancier.
Op de officiële website van eHerkenning vindt u een overzicht van de diensten die per aanbieder worden aangeboden en kunt u zien welke partij in uw situatie het meest relevant is.
Om in te loggen bij Mijn Schatkist heeft u eHerkenning nodig.
Vraag eHerkenning aan bij één van de door de Rijksoverheid erkende leveranciers. Alleen zij mogen eHerkenning leveren. De levertijd is soms binnen een dag geregeld, maar kan ook enkele dagen duren. Dit verschilt per leverancier. Het is overigens mogelijk dat uw organisatie reeds werkt met een bepaalde eHerkenning leverancier. In dat geval hoeft u geen leverancier te selecteren, maar zult u wel (het persoonsgebonden) eHerkenning voor de bewuste medewerker aan moeten vragen.
eHerkenning kent verschillende betrouwbaarheidsniveaus omdat u bij de overheid terecht kunt voor verschillende verzoeken. Daarbij vereist het ene verzoek een hoger betrouwbaarheidsniveau dan het andere. De betrouwbaarheidsniveaus van eHerkenning lopen van EH1 tot en met EH4. Hoe hoger het niveau, hoe strenger uw identiteit wordt gecontroleerd.
Om in te kunnen loggen op de nieuwe digitale omgeving van Schatkistbankieren heeft u een eHerkenningsmiddel van niveau 3 (EH3) nodig. Dat betekent dat u inlogt met een wachtwoord en een code die naar uw telefoon wordt verzonden. Hiermee is de beveiliging van de nieuwe digitale omgeving op het vereiste niveau. Zo heeft u een veilige en betrouwbare online toegang tot onze diensten. U kunt met dit betrouwbaarheidsniveau ook inloggen bij instanties waar een lager betrouwbaarheidsniveau vereist is.
Elk betrouwbaar systeem om veilig in te loggen op online overheidsdiensten brengt kosten voor ontwikkeling, beheer, en uitgifte met zich mee. Daarom zijn er kosten verbonden aan de aanschaf én het gebruik van het eHerkenningsmiddel. De overheid heeft bepaald dat de erkende leveranciers en de gebruikers van het systeem de kosten betalen. De prijs is afhankelijk van de leverancier en de dienst die u wilt afnemen. Vergelijk de leveranciers met elkaar door het leveranciersoverzicht te bekijken.
Een eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan andere personen. Alle medewerkers die willen inloggen op de nieuwe digitale omgeving van Schatkistbankieren hebben eHerkenning nodig. Op deze manier wordt de kans op fraude kleiner en heeft u zekerheid dat alleen de juiste medewerker inlogt om namens uw organisatie zaken te doen. Wanneer u eHerkenning en de bijbehorende machtigingen aanvraagt, is het belangrijk om te weten dat dit altijd per persoon moet worden aangevraagd.
Met een ketenmachtiging kunt u een andere partij machtigen om namens u zaken te regelen op de nieuwe digitale omgeving. U hoeft hiervoor niet zelf eHerkenning aan te vragen maar de partij die u wilt machtigen moet wel over eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 beschikken. U moet tevens de tussenpartij toestemming geven voor deze ketenmachtiging. De tussenpartij kan vervolgens een machtiging op naam van één (of meerdere) medewerker(s) laten registeren. Zo is die medewerker van de tussenpartij bevoegd om namens uw organisatie te handelen via eHerkenning. Het regelen van een ketenmachtiging(en) verschilt per eHerkenning leverancier. Wij adviseren u de website van uw leverancier te raadplegen hoe u een ketenmachtiging kunt aanvragen. Of neem telefonisch contact op met betreffende leverancier.
Ja, een ketenmachtiging brengt additionele kosten met zich mee. De kosten verschillen per eHerkenning leverancier. Kijk op de website van uw leverancier voor de exacte kosten.
Wanneer u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH3 of EH4 beschikt, dan heeft u nog machtigingen nodig voor de diensten binnen de nieuwe digitale omgeving van Schatkistbankieren. Deze machtigingen vraagt u aan via uw leverancier. Wanneer u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH2 of EH2+ heeft, kunt u via uw machtigingenbeheerder uw inlogmiddel upgraden naar niveau EH3.
eHerkenning is veilig voor gebruikers. Het is persoonsgebonden en voldoet aan de modernste veiligheidseisen.
U kunt bij uw leverancier terecht voor vragen over uw aanvraag van eHerkenning.
De leveranciers hebben dit verschillend ingericht. Als u een eHerkenningsmiddel aanvraagt bij een leverancier krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord/pincode of een activatiemail waarmee u een gebruikersaccount aanmaakt.
Uw gebruikersaccount kunt u bekijken via het beheerportaal van uw eHerkenning leverancier. Dit kan per leverancier verschillen.
Voor Mijn Schatkist is het noodzakelijk dat u eHerkenning (EH3) aanvraagt. Als vervolgstap stelt u machtigingen voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' in. Met een machtiging legt u vast bij welke dienst(en) een persoon namens uw bedrijf of organisatie mag inloggen. Zo heeft u zekerheid dat alleen bevoegde personen bepaalde zaken online kunnen regelen namens uw organisatie.
U bepaalt zelf wie binnen uw instelling op Mijn Schatkist moet kunnen inloggen en waarvoor dan ook een machtiging 'schatkistbankieren' moet worden aangevraagd (via een tekenbevoegd persoon of een machtigingenbeheerder). De gebruikersbeheerder wijst rollen toe binnen Mijn Schatkist. Voor die gebruikersbeheerder vraagt u de machtiging 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' aan. Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen.
Zie voor meer informatie ook ons stappenplan eHerkenning.
Het gebruik van eHerkenning is nodig om te voldoen aan de Wet Digitale Overheid (WDO). De WDO heeft als doel het regelen van het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-) overheid. Hiermee implementeert Nederland ook de EU-richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites en apps. Daarom ook voor Mijn Schatkist de stap naar eHerkenning.
Jazeker, u kunt meerdere gebruikers machtigen om in te kunnen loggen op het nieuwe platform Mijn Schatkist. De machtigingen voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' zijn reeds aan te vragen via de dienstencatalogus van uw eHerkenning leverancier.
U stelt zelf vast wie binnen uw instelling gebruikersbeheerder wordt. Voor die gebruikersbeheerder(s) vraagt u een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' aan. Deze machtiging moet worden aangevraagd via een tekenbevoegd persoon of een zgn. machtigingenbeheerder (eHerkenning). Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen.
De machtiging voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' vraagt u aan via de dienstencatalogus van uw leverancier van eHerkenning en verlopen via een tekenbevoegd persoon of een zgn. machtigingenbeheerder (eHerkenning). Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen. Zie voor meer informatie ook ons 'stappenplan eHerkenning' en machtigen.
In de dienstencatalogus van uw eHerkenning leverancier kunt u de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' vinden. Als dit niet zichtbaar is, verzoeken wij u contact op te nemen met uw eHerkenning leverancier.
Wat is het verschil tussen een gebruiker en een gebruikersbeheerder?
Een gebruiker is iemand die daadwerkelijk met Mijn Schatkist gaat werken. Een gebruikersbeheerder wijst rollen toe aan de gebruiker(s).
De mogelijkheden die een gebruiker heeft in het portaal zijn dus afhankelijk van de rollen die de gebruikersbeheerder aan hem/haar toewijst. Voor een gebruiker is de aanvraag van eHerkenning > machtiging tot ‘dienst schatkistbankieren’ vereist. Voor een gebruikersbeheerder is de aanvraag van eHerkenning > machtiging tot ‘dienst schatkistbankieren gebruikersbeheer’ vereist. In de praktijk kunnen een gebruiker en gebruikersbeheerder één en dezelfde persoon zijn, maar het is aan de organisatie zelf of dit gewenst is.
NB Deze gebruikersbeheerder niet verwarren met een ‘machtigingenbeheerder eHerkenning’ binnen uw organisatie. Alhoewel iemand beide beheer-rollen op zich kan nemen, is de invulling ervan niet hetzelfde.
Wij adviseren u na te gaan of onder ‘alle diensten’ de dienst 'schatkistbankieren' vermeld staat. Is dat niet het geval, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw eHerkenning leverancier
Inloggen op het nieuwe platform Mijn Schatkist gaat via eHerkenning (niveau 3). Met een machtiging legt u vast bij welke dienst(en) een persoon namens uw bedrijf of organisatie mag inloggen. Zo heeft u zekerheid dat alleen bevoegde personen bepaalde zaken online kunnen regelen namens uw bedrijf of organisatie. Het aanvragen van de machtigingen kan vanuit de 'dienstencatalogus' van uw leverancier eHerkenning en verloopt via een tekenbevoegd persoon of een zgn. machtigingenbeheerder (eHerkenning) Zie ook: Machtigen
De machtiging voor de diensten 'schatkistbankieren' en 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' vraagt u aan via de dienstencatalogus van uw leverancier eHerkenning. Dit kan worden verricht door de machtigingenbeheerder eHerkenning binnen uw organisatie.
Heeft u het antwoord op uw vraag hier niet terug kunnen vinden? Dan verwijzen wij u graag naar de website www.eHerkenning.nl of uw leverancier eHerkenning.
Sommige organisaties hebben ervoor gekozen hun gebruikers een "Algemene Bevoegdheid" te geven. Als gevolg daarvan kan een gebruiker met eHerkenning niveau 3 met een ‘Algemene Bevoegdheid’ inloggen bij (bijna) alle diensten/organisaties die zijn aangesloten op eHerkeninning. Uw machtigingenbeheerder kan inzien welk type machtiging aan u is verstrekt. Bij onduidelijkheid zou u contact op kunnen nemen met uw eHerkenning leverancier.
Rollen
In het overzicht 'gebruikersbeheer' kunnen per gebruiker de rollen worden toegewezen, gewijzigd en/of verwijderd. Dit kan enkel worden verricht door de gebruikersbeheerder binnen uw organisatie, die een machtiging voor de 'dienst schatkistbankieren gebruikersbeheer' heeft verkregen. Zie ook onze toelichting op gebruikersbeheer.
Een gebruiker is iemand die daadwerkelijk met Mijn Schatkist gaat werken. Een gebruikersbeheerder wijst rollen toe aan de gebruiker(s). Een gebruikersbeheerder heeft geen inzicht in de producten van de deelnemer in Mijn Schatkist.
De mogelijkheden die een gebruiker heeft in het portaal zijn dus afhankelijk van de rollen die de gebruikersbeheerder aan hem/haar toewijst. Voor een gebruiker is de aanvraag van eHerkenning > machtiging tot ‘dienst schatkistbankieren’ vereist. Voor een gebruikersbeheerder is de aanvraag van eHerkenning > machtiging tot ‘dienst schatkistbankieren gebruikersbeheer’ vereist. In de praktijk kunnen een gebruiker en gebruikersbeheerder één en dezelfde persoon zijn, maar het is aan de organisatie zelf of dit gewenst is.
NB Deze gebruikersbeheerder niet verwarren met een ‘machtigingenbeheerder eHerkenning’ binnen uw organisatie. Alhoewel iemand beide beheer-rollen op zich kan nemen, is de invulling ervan niet hetzelfde.
Naast het inloggen via eHerkenning dient u zelf de rollen in Mijn Schatkist toe te kennen. Dit verloopt via de gebruikersbeheerder. Het is mogelijk om aan een gebruiker alleen 'leesrechten' toe te kennen.
Downloaden saldo overzicht kan als volgt:
Bij Rapporten kiest u bij Saldobiljet voor Toon details. Vervolgens kunt u het gewenste rapportagejaar selecteren.
Nee, voor een aanvraag/wijziging zijn niet altijd twee behandelaars nodig; de rol 'zelfstandig' blijft bestaan. De gebruikersbeheerder geeft op productniveau aan of een gebruiker bevoegd is aanvragen ten aanzien van een specifiek product te doen (wijst iemand een specifieke rol toe). Tevens geeft de gebruikersbeheerder aan of één of twee paar ogen is vereist (zelfstandige bevoegdheid versus verificatie).
Nee, deze functies hoeven niet gescheiden te zijn; een gebruiker kan dus beide machtigingen toegekend krijgen. Een besluit hierover is aan uw organisatie. Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder (naast de machtiging 'schatkistbankieren gebruikersbeheer') ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen.
Nee. Elke gebruiker krijgt op productniveau een bevoegdheid 'zelfstandig' dan wel 'verificatie' toegekend. Indien de aanvrager de bevoegdheid 'verificatie' heeft, zal de aanvraag door een andere gebruiker met bevoegdheid 'verificatie' (dan wel 'zelfstandig') moeten worden beoordeeld. Indien hij/zij goedkeurt, is de aanvraag voltooid. Mocht de beoordelende gebruiker met de bevoegdheid 'verificatie' een wijziging in de aanvraag aanbrengen, dan zal de aanvraag nogmaals worden aangeboden bij een andere gebruiker ter beoordeling.
Het is niet mogelijk een (goedkeurings)opdracht (4-ogen) aan een specifieke gebruiker toe te wijzen. Elke gebruiker die de juiste rol toegekend heeft gekregen kan de aanvraag goedkeuren, afkeuren of wijzigen.
Voor een overzicht van de verschillende rollen verwijzen wij u naar de Toelichting op gebruikersbeheer Mijn Schatkist.
Indien uw organisatie een nieuwe gebruiker heeft, dient voor deze medewerker eerst eHerkenning te worden aangevraagd alsmede de machtiging tot de dienst schatkistbankieren. Dit kan beiden via uw eHerkenning leverancier. Zodra EH en de machtiging actief zijn, kan de gebruikersbeheerder rollen en rechten aan deze nieuwe gebruiker toekennen. Zie ook ons stappenplan eHerkenning.
U stelt zelf vast wie binnen uw instelling gebruikersbeheerder wordt. Voor die gebruikersbeheerder(s) vraagt u een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' aan. Deze machtiging moet worden aangevraagd via een tekenbevoegd persoon of een zgn. machtigingenbeheerder (eHerkenning). Als de gebruikersbeheerder zelf ook toegang moet krijgen tot het Deelnemersportaal binnen Mijn Schatkist, dan dient u voor de gebruikersbeheerder ook een machtiging voor de dienst 'schatkistbankieren' aan te vragen.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Toelichting op gebruikersbeheer.
Het ís in Mijn Schatkist mogelijk 'slechts' één gebruiker aan te melden. Deze gebruiker dient zelfstandige bevoegdheid te krijgen; verificatie door een tweede gebruiker is dan immers niet mogelijk. Er zal ook moeten worden nagedacht bij wie de rol 'schatkistbankieren gebruikersbeheer' wordt belegd. Het is aan de bestuurder van uw organisatie om te bepalen of deze situatie wenselijk is.
Ja, het is mogelijk een gebruiker de rol “alleen lezen” te geven. Deze gebruiker kan naast inzien ook rapporten opvragen. Het toewijzen van deze rol dient door de gebruikersbeheerder te gebeuren.
Ja, het is mogelijk meerdere gebruikersbeheerders autorisatie te geven. De bestuurder van uw organisatie bepaalt wie als gebruikersbeheerder worden aangewezen.
Nee, een gebruikersbeheerder heeft niet automatisch toegang tot de schatkistbankieren-productgegevens van uw organisatie. Indien een gebruikersbeheerder ook toegang wenst te hebben tot productinformatie, zoals de rekening-courant, zal bij eHerkenning aanvullend een machtiging tot de dienst ‘schatkistbankieren’ moeten worden aangevraagd.
Rekening-courant
Het beëindigen van een rekening courant en/of deelname Schatkistbankieren bestaat uit meerdere processtappen. Hierom adviseren wij u om eerst contact met ons op te nemen via ons contactformulier.
U kunt op elk moment van het jaar zowel een incidentele- alsook een structurele intradaglimiet wijziging indienen via het portaal. U hoeft daarvoor geen (fysiek) formulier meer in te vullen en (laten) ondertekenen.
Bij Producten kiest u onder Rekening-courant de optie Bekijk overzicht rekeningen-courant, kies onder RC-nummer het rekening-courant nummer waaraan het bankrekeningnummer gekoppeld is waarvan de intradaglimiet gewijzigd moet worden. Bij Acties voor rekening-courant kiest u voor Bekijk gekoppelde bankrekeningen. Hier kunt u via het tabje Wijzigen de wijziging van de intradaglimiet indienen.
Let op: Voor de incidentele intradaglimiet wijziging geldt een verwerkingstermijn van 2 werkdagen en voor de structurele limietwijziging 1 maand.
Deposito's
Er zijn diverse methoden om deze te raadplegen. Allereerst heeft u voor indicatieve rentes binnen Mijn Schatkist, onder menu ‘Rapporten’, het tabje ‘Rentestanden’. Ten tweede kunt u onder het menu ‘Deposito’s’, de actie ‘Indicatief deposito berekenen’ volgen. Ten slotte zijn de rentes terug te vinden op onze website www.dsta.nl/schatkistbankieren.
U zult bij het plaatsen van een deposito niet direct een rentepercentage zien. Dit heeft er mee te maken dat de looptijd van een deposito niet altijd exact gelijk hoeft te zijn aan de reguliere looptijden van “1 week, 1 maand, 6 maanden” etc. Er wordt bij de plaatsing van het deposito dan geïnterpoleerd tussen twee looptijden. Ook kan een deposito met een toekomstige ingangsdatum worden geplaatst, waarbij de rente op het moment van aanvraag uiteraard nog niet bekend is. Afhankelijk van het moment van plaatsen van het deposito, kan de rente van die dag daarnaast nog niet zijn vastgesteld/in het systeem opgenomen. Ten slotte geldt de voorwaarde v.w.b. het boeksaldo van de rekening-courant (zie vraag “Aanvragen van een deposito: hoe wordt het boeksaldo van mijn rekening-courant bepaald?”)
Ja, de aanvraag van een deposito wordt in principe dezelfde dag (automatisch) verwerkt. Controle op het boeksaldo vindt echter een werkdag later plaats (zie vraag “Aanvragen van een deposito: hoe wordt het boeksaldo van mijn rekening-courant bepaald?”). Details van het product, waaronder de rente, zijn uiterlijk een dag later zichtbaar. Is uw deposito nog niet verwerkt én heeft u een verificatierol? Ga dan na of uw collega de aanvraag al heeft beoordeeld (vier-ogen-principe).
Om op een bepaalde datum een deposito te kunnen plaatsen, zal het boeksaldo op de rekening-courant voldoende moeten zijn. Elke werkdag wordt het boeksaldo van uw rekening courant opnieuw bepaald. In dit saldo zijn alle mutaties tot en met de voorgaande kalenderdag verwerkt die door de banken tot dan toe op uw bankrekening(en) zijn geboekt, aangevuld met alle overige mutaties die een valutadatum kennen tot en met de voorgaande kalenderdag. Uitzonderingen hierop vormen geplaatste deposito’s binnen Mijn Schatkist. Voor deze mutatie geldt dat deze één werkdag later in het boeksaldo wordt opgenomen.
Leningen
Leningen zijn lineair. De opgegeven datum van de eerste aflossing bepaalt het aflossingsschema. Dit aflossingsschema bepaalt het aantal aflossingen en is de basis voor de renteberekening . Zie hiervoor het voorbeeld hieronder.
Voorbeeld: U vraagt een lening aan met ingangsdatum 14 december voor een looptijd van 3 jaar en een eerste aflossing op 13 december in het volgende jaar.
Dan heeft u drie reguliere aflossingen op 13 december én een aflossing op 14 december, omdat de lening op 14 december eindigt.
Het systeem ziet dan 4 aflossingstermijnen en aangezien het een lineaire lening betreft wordt het totaalbedrag van de lening dan door vier gedeeld.
Dit kan voor u niet wenselijk zijn i.v.m. andere termijnbedragen, waarbij in het laatste jaar twee volledige aflossingstermijnen zijn.
De rentevergoeding die u betaalt zal daardoor hoger uitvallen dan bij een aflossing in drie termijnen.
Let dus op dat de aflossing, indien gewenst, altijd op de dag wordt gepland dat de lening afloopt.
Nee, het rentepercentage wordt door het systeem specifiek voor deze lening berekend nadat u de aanvraag heeft ingediend. Wel is het mogelijk om een indicatieve rente op te vragen in Mijn Schatkist via ‘Actie voor leningen; Indicatieve lening berekenen’. Tevens staan op de Rapportenpagina en op www.dsta.nl de huidige renteniveaus opgenomen.
Ja, een gebruiker kan op de detailpagina van de lening kiezen voor bepaalde acties met betrekking tot het product. Een van de beschikbare acties is vervroegd aflossen.
Het is afhankelijk van het type deelnemer welke voorwaarden van toepassing zijn. Via de instructievideo's en de regelingen Agentschappen en Rechtspersonen met een wettelijke of publieke taak kunt u hierover meer informatie verkrijgen.
Om op een bepaalde datum vervroegd af te kunnen lossen, zal het boeksaldo op de rekening-courant voldoende moeten zijn. Elke werkdag wordt het boeksaldo van uw rekening courant opnieuw bepaald. In dit saldo zijn alle mutaties tot en met de voorgaande kalenderdag verwerkt die door de banken tot dan toe op uw bankrekening(en) zijn geboekt, aangevuld met alle overige mutaties die een valutadatum kennen tot en met de voorgaande kalenderdag. Uitzonderingen hierop vormen vervroegde aflossingen binnen Mijn Schatkist. Voor deze mutatie geldt dat deze één werkdag later in het boeksaldo wordt opgenomen.
Garanties
Over het algemeen worden garanties verstrekt ten behoeve van huur van panden. Voor overige type garanties kunt u via het contactformulier contact met ons opnemen.
Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het aanvragen en aanhouden van het product Garantie.
Een lopende garantie kan niet worden verwijderd, maar wel vroegtijdig worden beëindigd. Vereist is dat de begunstigde hiermee instemt.
Bij Producten kiest u onder Garanties de optie Bekijk overzicht garanties, kies onder Productnummer de garantie die gewijzigd of beëindigd moet worden. U bent nu op de details pagina van de garantie. Bij Acties voor garantie kiest u voor Garantie wijzigen. Onder gegevens wijzigen garantie vult u de gewenste wijziging in.
Ja, u ontvangt van ons een overeenkomst die u kunt overhandigen.
Rekening-informatie
Bij Rapporten kiest u bij Rekeningafschriften voor Toon details. Kies vervolgens de Rekening-courant en gewenste periode waarvoor u de rekeningafschriften wil downloaden. Vervolgens kiest u het gewenste format waarin u het gewenste rekeningafschrift wil downloaden.
De rekeninginformatie wordt opgeleverd in CSV en PDF formaat.
Nee, dat is niet mogelijk. Dagafschriften zijn te downloaden in CSV en PDF formaat.
Ja, via het CSV formaat kunt u rekeninginformatie inlezen in Excel. In de rentenota’s is het valutair saldo per dag terug te vinden, op het rekeningafschrift (pdf) per losse dag.
Nee, in kader van veiligheid is het niet mogelijk geautomatiseerd rekeninginformatie naar een e-mail adres te laten versturen. In het portaal zijn er meerdere mogelijkheden tot downloaden in CSV en PDF.
Nee, de rekeninginformatie wordt opgeleverd in CSV en PDF formaat. Een automatische koppeling vanuit het portaal is op dit moment niet voorzien.
Rapporten
Bij Rapporten kiest u bij Producten overzicht voor Toon details. Vervolgens selecteert u het type product (deposito’s/leningen/garanties) waarvan u het overzicht wil opvragen.
Jazeker, deze kunt u zelf raadplegen en downloaden via het portaal. Er staan daarnaast in het nieuwe systeem meerdere soorten Rapporten tot uw beschikking.
Jazeker, deze kunt u zelf raadplegen en downloaden via het portaal. Er staan daarnaast in het nieuwe systeem meerdere soorten Rapporten tot uw beschikking.
Bij Rapporten kiest u bij Saldobiljet voor Toon details. Vervolgens kunt u het gewenste rapportagejaar selecteren.
Ja, het zgn. saldorapport toont getotaliseerde gegevens over uw leningen en deposito's per datum x en ten opzichte van de stand van het begin van het jaar. Bij het downloaden van dit rapport wordt ook de gedetailleerde informatie weergegeven.
De frequentie van het beschikbaar stellen van de rentenota’s blijft per kwartaal. U heeft daarnaast gedurende het hele jaar de mogelijkheid om onder het tab Rapporten een “Pro forma rentenota” op te vragen.
Overig
Het deelnemersportaal Mijn Schatkist is een webapplicatie. U hoeft daar geen software voor te installeren. Wel is het noodzakelijk dat u over eHerkenning en de juiste machtiging(en) beschikt, alsmede dat de gebruikersbeheer rollen heeft toegekend aan de gebruikers.
In de praktijk zullen wij binnen kantoortijden ons (medewerkers)portaal monitoren en acties vanuit deelnemers dus spoedig kunnen oppakken. Het is zeer afhankelijk van de aanvraag van welk vervolgproces (doorlooptijd) er vervolgens sprake is. In enkele gevallen is er ook een afhankelijkheid van anderen, zoals een vakdepartement of de commerciële banken. Een gericht antwoord op uw vraag is dan ook niet te geven. Wij proberen binnen het portaal en/of onze website een indicatie te geven v.w.b. doorlooptijden.
Met de ingebruikname van het nieuwe portaal zijn geen inhoudelijke wijzigingen op de wet- en regelgeving en de werking van de producten/diensten binnen schatkistbankieren. Bij de beeindiging van deelname is er tevens een afhankelijkheid van andere partijen, zoals de commerciële banken. Dit maakt dat de doorlooptijd voor het beeindigen van deelname nog altijd max. 6 maanden zal zijn.
Nee, er wordt niet automatisch een e-mail verzonden naar de gebruiker. Wel zal er een Notificatie en een Actie beschikbaar komen voor de gebruiker in het portaal.
Ja, het historisch overzicht van de rentestanden is te vinden op Rentestanden schatkistbankieren.
Mocht het antwoord op uw vraag niet tussen deze Q&A staan, dan verwijzen wij u:
- voor vragen over eHerkenning naar www.eHerkenning.nl of uw leverancier eHerkenning;
- voor overige vragen verwijzen wij u door naar ons contactformulier.
Gebruiker 1 met een verificatierol dient een wijzigingsverzoek in, een 2e gebruiker met een verificatierol of een zelfstandige rol kan deze aanvraag goedkeuren en/of wijzigen.
Indien deze tweede gebruiker een verificatierol heeft en een wijzigingsverzoek wijzigt, moet de 1e of een andere gebruiker met verificatierol en/of zelfstandige rol deze wijziging goedkeuren.
Indien deze tweede gebruiker een zelfstandige rol heeft en een wijzigingsverzoek wijzigt, wordt het verzoek met deze wijziging direct ingediend en doorgezet naar het ministerie.